Пређи на садржај

Најниже темепратуре у Кини у 28 година

Извор: Викиновости


6. јануар 2013.
Кина -  (Beta) - Кину је ове године погодила несвакидашња зима с најнижом просечном темепратуром у 28 година, док су због снега и леда затворени аутопутеви, отказани летови а довод струје прекинут у неколико провинција.

Кинески метеоролошки завод саопштио је у петак да од новембра просечна темепратура у земљи износи минус 3,8 степена, што је најниже у скоро три деценије.

Просечна темепература на северозападу Кине је минус 15,3 степена, најнижа у 43 године, док је њена вредност на северу Кине минус 7,4 степена, најнижа у 42 године.

У појединим областима - северозападној Кини, источној Монголији и на северу провинције Сикјанг, најнижа тепемература била је минус 40 степени, саопштио је завод.

Лист „Чајна дејли“ објавио је у петак да је око 1.000 бродова заглављено у леду у заливу Лаиџоу, у мору Бахи на истоку Кине.

Метеоролошки завод саопштио је да је до четвртка лед прекрио површину од 27.000 квадратних метара, највећу од 2008. када су власти почела да прикупљају такве податке. Очекује се да ће се лед повећати.

Неколико аутопутева, међу којима и деонице траке Пекинг-Хонг Конг-Макао у централној провинцији Хунан, затворено је у петак због леда, објавили су државни медији.

Један аеродром је привремено затворен у граду Нанчанг, провинцији Ђангси, а радови на чишћењу леда и снега су у току, пренели су медији.

Метеоролошки завод саопштио је да су ниске температуре у Кини делимично последица топљења леда на половима које је изазвало глобално отопљавање. Ваздух је влажан и могуће су јаче снежне падавине у Кини, Европи и Северној Америци, наводи тај завод.

Извор[уреди]