Најављена међународна конференција

Извор: Викиновости


10. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Крагујевац ће 11. и 12.марта бити домаћин Међународне конференције Енергетика и одрживи развој која се одржава у организацији Шумадија сајма а под покровитељством Града Крагујевца и министарства енергетике.

Према речима Ђорђа Ђелића, директора Шумадија сајма реч је о изузетно актуелној теми јер ће посебан осврт бити дат реализацији Фиатових инвестиција у области инфраструктуре. "Предвиђено је потписивање три изузетно важна меморандума. Првог о изградњи гасовода виског притиска Краљево-Крагујевац, што је обавеза Републике Србије проистекла из Уговора са Фиатом а који ће омогућити снабдевање матичне локације ФАС-а са 30 хиљада кубика гаса. Други Меморандум везан је за постројење за производњу електричне енергије за регион Крагујевца који ће потписати представници Града и ЈП ЕПС. Њиме ће се обезбедити да ЕПС откупљује струју која ће се производити на постојећој депонији. Трећи Меморандум директно је везан за инвестицију Фиата јер се односи на реализацију пројекта индустријске зоне Корман поље за кооперанте компаније Фиат. Њиме се планира изградња трафостанице јачине 110 kw, чија се вредност процењује на 1,5 до 2 милиона евра, и која ће обезбедити уредно снабдевање електричном енергијом на овом потезу", закључио је Ђелић. Он је најавио долазак министра рударства и енергетике Петра Шкундрића, директора ЕПС-а и НИС-а, представника Фиата, Њ.Е. Винсета Дежера амбасадора Делегације Европске комисије у Србији.

Иначе током два дана конференције планирано је одржавање осам округлих столова са различитом, изузетно актуленом тематиком. Паралелно са конференцијом одржава се и сајам који је окупио 26 излагача из области енергетике и одрживог развоја.

Извор[уреди]