Најава Саудијске Арабије о повећању производње нафте без очекиваног резултата

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јун 2008.
Џеда/ Саудијска Арабија Самит произвођача и потрошача нафте у Џеди по свему судећи није донио олакшање, јер је нафта на берзи у Њујорку јутрос опет поскупила. Галон бензина на бензинским пумпама у Сједињеним Државама поскупио је у протекле двије седмице још 10 центи, што значи да Американци на бензин троше око 35 одсто више у односу на исти период лани.

Овдашњи експерти не очекују да ће се поскупљење бензина зауставити и да ће гориво на пумпама да појефтини након самита у Саудијској Арабији. Најављено повећање производње у Краљевини за 200.000 барела дневно није задовољило очекивања на тржишту, каже аналитичар Питер Беутел.

Он каже да "није јасно саопштено да ће се одмах и значајно повећати производња нафте, чему су се многи надали". Високе цијене нафте донијеле су милијарде долара профита Саудијској Арабији и другим произвођачима нафте. Међутим, скупа нафта и за њих носи ризик, каже аналитичар Раад Алкадири

Он каже да дугорочно гледано, терет који скупа нафта ставља на потрошаче, не иде у прилог ни нафтом богатим државама. Државе произвођачи за високе цијене нафте криве шпекуланте на тржишту, већи захтјев економија земаља у развоју и порезе које су неке владе увеле нафтној индустрији.

Државе потрошачи, предвођене Сједињеним Државама кажу да је у питању потражња и понуда и траже од ОПЕК-а да производи више. Но, то се по свему судећи неће ускоро десити.

То за обичне потрошаче значи да ће на бензинским пумпама плаћати исте или чак и више цијене. Саудисјки функционер Ибрахим ал-Мухана каже да је нафта дугорочан бизнис и да се ствари не мијењају преко ноћи. Аналитичари још кажу да ће тренутни нафтни шок приморати Сједњење Државе на нову енергетску политику која ће бити окренута алтернативној енергији, хибридним возилима, већој штедњи и – сматрају неки – тренутно забрањеној експлоатацији нафте у америчком подморју.


Извор[уреди]