Настављена потрага за 900 несталих на Филипинима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. децембар 2012.
Манила/ Филипини (Beta-AP) - Више од 900 особа се води и даље као нестало после просласка тајфуна Бофа у јужном делу Филипина, а више од 700 особа је погинуло, саопштено је у среду у Манили, где спасилачке екипе настављају операције проналажења становника.

Индонежанска влада је упутила бродове да спаси риболовце на мору који су слали сигнале за помоћ и њих су прво приметили пилоти авиона који су надлетали море.

Укупно 35 риболоваца је спасено у последња три дана, укључујући троијицу који су пронађени у једном малом броду око 255 километара источно од провинције Источни Давао. Више од 260 риболоваца се воде као нестали.

Готово 400.000 људи је остало без дома, углавном у провинцијама Долина Компостела и Оријентални Давао.

Већина спасилаца, којима помажу војска, полиција и бројни волонтери, усредсређени су на острво Минданао на југу земље, који је тајфун ударио прошлог уторка, после чега је кренуо ка западу ка Јужном кинеском мору.

Председник Бенињо Акино посетио је пре неколико дана погођена подручја и прогласио стање националне катастрофе како би убрзао спасилачке напоре и опоравак, ограничио цене основних добара у погођеним областима и дозволио хитну расподелу средстава за ванредне ситуације.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg