Пређи на садржај

Наставља се референдум на северу Косова

Извор: Викиновости


Општине у којима се одржава референдум
Општине у којима се одржава референдум
Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

15. фебруар 2012.
Косовска Митровица/ Северно Косово (Бета) - У већински српским општинама на северу Косова у среду у 7.00 настављено је изјашњавање грађана на референдуму о томе да ли признају косовске институције.

У Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку гласачка места су чувана током ноћи, док се у Лепосавићу референдум одржава само данас и од јутрос је отворено 33 бирачка места на којима ће се изјашњавати више од 11.000 уписаних бирача.

Проблем у овој подкопаоничкој општини је разуђеност терена, има више од 70 села до којих је због великог снега тешко доћи, па је и комуникација с њима отежана, кажу у Општинској изборној комисији где се прати ток и регуларност гласања.

До затварања бирачких места синоћ у 19 часова, у три општине на северу Косова гласало је 11.019 грађана, или 48 одсто од укупног броја бирача, рекао је агенцији Бета члан Општинске изборне комисије у Звечану Љубо Радовић.

Радовић је додао и да није било проблема и нерегуларности током гласања.

„Први прелиминарни резултати референдума у четири општине на северу Косова знаће се током ноћи, а коначни ће бити познати до 19. фебруара“, рекао је Радовић.

Државни секретар у Министарсву за Косово и Метохију Оливер Ивановић оценио је да четири општине на северу могу да процене шта је интерес Србије.

„За интересе Србије задужена је Влада Србије са ресорним министарсвима и када они нешто кажу, то значи да то подржава и већина у Скупштини, а већина у Скупштини је и већина у Србији“, казао је Ивановић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Извор[уреди]