Пређи на садржај

Наставља се потера за нападачима на Шарли Ебдо

Извор: Викиновости


Терористички напад
Слика: Thierry Caro.

8. јануар 2015.
Париз/ Француска (Beta) - Француска полиција у четвртак ујутро, после пречешљавањем града Ремса, и даље трага за Шерифом и Саидом Куачијем, који су у Паризу, у седишту сатиричног листа „Шарли Ебдо“, хладнокрвно убили 12 људи, укључујући четворицу водећих француских карикатуриста.

Због овог чина, у Француској је у четвртак проглашен дан жалости, а корисници друштвених мрежа широм света истакли су слоган „Ја сам Шарли“, у знак солидарности са магазином који је на сатирични начин приказивао Пророка Мухамеда, али и других верских фигура, и већ се налазио на удару исламских екстремиста.

Полиција је током ноћи између среде и четвртка безуспешно претраживала Ремс, град у француској шампањи, како би се дочепала до зуба наоружане браће Куачи.

Један од њих, Шериф Куачи, већ је био у затвору због тероризма, и познат је полицији по упућивању младих џихадиста у Ирак. Сумња се да је повезан са мрежом Ал Каиде са подручја Јемена.

Мурад Хамид, трећи осумњичени за учешће у јучерашњем нападу, предао се у полицијској станици у једном градићу на истоку Француске након што је, како наводи тужилаштво у Паризу, преко медија и друштвених мрежа сазнао да је повезан са злочином.

Портпаролка тужилаштва није прецизирала какве су његове везе са браћом Куачи.

Грађани су позвани да властима дојаве било какве информације које би могле довести до хапшења починилаца највећег терористичког напада у Француској у последње четири деценије, који је широм света извео десетине хиљаде људи на улице у знак протеста.

Убице су биле веома методичне, и у томе су толико биле добре да их је један очевидац прво побркао са елитном антитерористичком јединицом.

Француски председник Франсоа Оланд оценио је напад на „Шарли Ебдо“ као „акт вансеријског варварства“.

Француска је дигла позорност од тероризма на највиши ниво и појачала безбедност медијских кућа, богомоља, саобраћајних чворишта и других осетљивих места. Њих сада чува више од 800 војника.

У овој земљи ће у четвртак у подне бити одржан национални минут ћутања.

Двојица маскираних терориста упала су на уреднички састанак недељника „Шарли Ебдо“ у среду око подне и убили 8 новинара - укључујући главног и одговорног уредника - као и двојицу полицајаца, једног радника и једног посетиоца редакције. У нападу је рањено 11 људи, од чега четворо теже.

Нападачи су говорили течним француским језиком, и тврдили како су „осветили пророка Мухамеда“ и „убили 'Шарли Ебдо'“.

Извор[уреди]