Пређи на садржај

Наставља се бомбардовање Хомса

Извор: Викиновости


10. фебруар 2012.
Сирија -  (VOA) - Сиријски активисти за грађанска права кажу да су владине снаге наставиле са нападима на град Хомс, у коме су данас убијене најмање 24 особе.

Гранате су падале на делове града у којима је, према изјавама активиста, од суботе погинуло на стотине људи. Број жртава немогуће је потврдити из независних извора јер Сирија строго ограничава независно извештавање.

Сиријске власти оптужују такозване „наоружане терористе“ за револт против режима и тврде да су они одговорни за неколико напада протеклих дана, укључујући експлозију једног аутомобила бомбе у Хомсу.

Кина, која је заједно са Русијом спречила доношење резолуције о Сирији у Савету безбедности, данас је саопштила да жели да одржи контакт и комуникације са сиријским опозиционим групама пошто је једна делегација опозиције посетила ове недеље Пекинг ради разговора са кинеским званичницима.

Кинески председник Башар ел Асад обећао је да ће наложити свом заменику, Фаруку ал-Шари, започињање разговора са опозицијом. Међутим, опозиционе групе кажу да не желе да разговарају са владом.

У међувремену, Немачка је данас изјавила да је протерала четворицу дипломата из сиријске амбасаде у Берлину, после хапшења двојице мушкараца под сумњом да су шпијунирали сиријске опозиционе групе у Немачкој.

У саопштењу немачког министарства иностраних послова издатом после поменутих хапшења каже се да је сиријски амбасадор позван на разговор и да му је речено да Немачка неће толерисати такво понашање. Ухапшени су један Сиријац и један човек са двојним немачким и либанским држављанством.

Извор[уреди]