Насловне странице на Дан независности красе фотографије ватромета

Извор: Викиновости


4. јул 2008.
Вашингтон/ САД Насловне странице на Дан независности сваке године красе спектакуларне фотографије ватромета који су у неким градовима приређују вече пре главне прославе. Дневници својим читаоцима дају бројне идеје како да проведу празник, али и опомињу на опрез за време ватромета И могућност избијања пожара. У причи инспирисаној националним празником, Вашингтон Тајмс јавља да су, упркос проблемима са којима се земља суочава, Американци И даље народ са наизраженијим патриотизмом на свету. Према истраживању Чикашког универзитета, којим су обухваћене 34 земље, САД имају најизраженији национални понос, а следе Венецуела, Ирска И Јужна Африка.

Од вести из председничке кампање највећу пажњу привукао је наговештај демократског кандидата, сенатора Барака Обаме да ће размислити о успоравању повлачења америчке војске из Ирака, што су Републиканци искористили као аргумент да је Обама недоследан у својим ставовима. Како преноси Лос Анђелес Тајмс, Обама је организовао посебну конференцију за новинаре како би разјаснио своју позицију. Он је изјавио да не одступа од обећања да ће све војнике повући у року од 16 месеци пошто постане председник, али подсећа да је одувек говорио да ће темпо повлачења зависити од безбедности војника. „У борби за демократску номинацију Обама је освојио много гласова обећањем да ће окончати рат. Међутим, сада када се суочава са републиканским противником који је ратни херој он мора да подеси своју поруку и покаже се као будући командант који ће слушати савете војног руководства" – наводи Тајмс.

Радници Стејт Департмента често су без дозволе „њушкали" по електронским подацима из пасоша глумаца, спортиста и других познатих Американаца – показала је унутрашња истрага у Државном секретаријату. Досије једне славне личности отворен је 365 пута а податке је неовлашћено читало више од 60 људи – пише Вашингтон Пост. Истрага је покренута пошто је у марту откривено да је троје радника Стејт Департмента ушло у приватне податке сенатора Барака Обаме и Џонеа Мекејна. У извештају је документован забрињавајући недостатак контроле над личним подацима више од 127 милиона Американаца који поседују пасоше, као и чињеница да не постоје процедуре које би такве преступе откривале и кажњавале – наводи престонички дневник.


Извор[уреди]