Напад у Бостону изведен експрес лонцима пуњеним ексерима

Извор: Викиновости

16. април 2013.
Бостон/ Масачусетс (Beta-AP) - Експлозивна направа, која је убила троје, а ранила више од 170 људи на Бостонском маратону, била је направљена од експрес лонаца, пуњених металом и челичним куглицама, рекла је у уторак особа упућена у истрагу.

Та неименована особа је навела да су у експлозији коришћени експрес лонци од шест литара, стављени у црне вреће за камповање, постављене по земљи. Вреће су биле напуњене комадићима метала, ексера и металних куглица.

Председник САД Барак Обама прогласио је бомбашки напад у Бостону терористичким актом, а новинарима у Белој кући је навео да америчке власти још не знају ко стоји иза њега, а такође нико није ни преузео одговорност.

Главни агент Федералног истражног бироа (ФБИ) Ричард Деслоријерс рекао је да „ће ићи до краја света“ како би пронашли онога ко је извео смртоносни напад током једног од најчувенијих празника Бостона, Дана патриота.

Он је додао да је ФБИ током истраге добио „бројне дојаве“, разговарао са сведоцима и анализирао место злочина.

Један европски безбедносни званичник који је желео да остане анониман рекао је да први докази указују да напад није дело бомбаша самоубица, али да је још прерано да би та могућност у потпуности била искључена.

Пакистански талибани, који су претили нападима у САД због подршке коју Вашингтон пружа пакистанској влади, одбацили су одговорност за напад.

Снажне експлозије десиле су се у размаку од 10 секунди и око 90 метара, усмртивши, према последњим подацима, троје људи, а ранивши више од 170.

Извор[уреди]