Напад на британску амбасаду у Техерану

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. новембар 2011.
Техеран-  (Beta-AFP) - Више десетина Иранаца ушло је у уторак, без полицијске интервенције, у амбасаду Велике Британије у Техерану и британску заставу заменило иранском.

У амбасаду су ушли учесници протеста због санкција које је Лондон увео Техерану због контроверзног нуклеарног програма.

Иранци су прескочили зид парка у којем се налази амбасада, поломили су прозоре на згради, ушли у амбасаду и почели да избацују предмете из ње, што се видело на снимцима које је објавила државна телевизија.

Припадници полицијских јединица за разбијање демонстрација који су штитили амбасаду нису интервенисали како би спречили напад који се догодио док се неколико стотина људи, које је телевизија назвала „студентима“, окупило испред тог дипломатског представништва и затражило његово затварање и „моментално“ протеривање амбасадора.

Ирански парламент у недељу је усвојио закон о снижавању ранга дипломатских веза на ниво отправника послова и протеривању британског амбасадора у року од две седмице.

Та одлука донета је пошто је британско министарство финансија увело санкције банкарском сектору Ирана, оптужујући га да помаже нуклеарни програм Техерана. Санкције подразумевају прекид свих финансијских веза Британије са иранским банкама.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg