Пређи на садржај

Напад на Иран можда већ почео

Извор: Викиновости


16. новембар 2011.
Техеран-  (Beta) - Убиства нуклеарних научника, сајбер-напад и мистеризона експлозија у бази с муницијом у којој је убијен човек који је створио ирански програм балистичких пројектила, делују као да је нека врста напада на Иран већ почела, оцењује Би-Би-Си (ББЦ).

Због одбијања Техерана да обустави нуклеарни програм, спекулише се о нападу Израела или САД на Иран како би тај пројекат био спречен, „али како изгледа, тајна кампања за његово ометање траје већ неко време“, наводи ББЦ.

Најмање три иранска нуклеарна научника убијена су у претходне две године, а прошле зиме је компјутерски вирус Стакснет (Stuxnet) изазвао хаос у центрифугама за обогаћивање уранијума што је на неколико месеци одложило наставак програма.

Иран наводи да је прошлонедељна експлозија у војној бази у којој је погинуло 17 припадника елитне Револуционарне гарде, била несрећа, али мало оних који прате догађаје верују у то, наводи ББЦ.

Нико није преузео одговорност за ове догађаје, али се сматра да су америчке обавештајне службе учествовале у развијању вируса Стакснет, док су ирански званичници раније оптуживали Израел да стоје иза убиства научника.

Због иранског нуклеарног програма у том региону највише реагује Израел, али ни остале муслиманске земље нису равнодушне.

Извор[уреди]