Пређи на садржај

Напади ножем на улицама британских градова постају све већи проблем

Извор: Викиновости


13. јул 2008.
Лондон/ Уједињено Краљевство Британска министарка унутрашње безбедности Џеки Смит саопштила је бројне нове иницијативе у борби са све већим проблемом у тој земљи - епидемијом злочина извршених ножем.

Напади ножем на улицама британских градова постају све већи проблем који повећава забринутост у заједницама широм земље. Четири смртоносна напада ножем у једном дану, прошле седмице у Лондону, повећала су број људи избодених ножем ове године у престоници на 50, међу којима је 20 тинејџера. Британски највиши званичник за то је министарка унутрашње безбедности Џеки Смит. Она је као гошћа телевизије Скај Њуз признала да је опасност стварна и да се повећава.

«Све је више младих који носе и користе ножеве и самим тим је све више младих жртава и мислим да је то разлог за забринутост. Рекла бих да сви разумемо, без обзира на статистичке податке, да је то озбиљан проблем који све нас, без обзира што се не дешава у вашој улици, чини нервозним и несигурним и то је оно што треба да решимо.»

Влада је саопштила да ће нове мере за спречавање опасности од ножева на улици, бити објављене у уторак. Једна идеја је да се од пабова и ноћних клубова захтева да на улазу провере да ли муштерије поседују оружје. Друга мера, рекла је Џеки Смит, приморала би младе преступнике да се суоче са жртвама које су избодене ножем како би видели из прве руке штету коју су нанели и њима и њиховим породицама.

«Мислим да би заправо било још боље суочити младе са низом последица ношења ножева на улици. Шта то значи у смислу тешких повреда, шта ће то значити за њихову будућност ако заврше у затвору, шта то значи за породице оних који су изгубили најмилије због злочина извршених ножем. Веома се залажем за то да приморамо људе да се суоче са последицама.»

Међутим, опозициони политичари као што је Ијан Данкан Смит оптужују владу премијера Гордона Брауна да повезује бројне предлоге који постају главна вест у новинама, али не решавају проблем.

«Они не праве целовит пакет мера. Ппакет који би се бавио разореним породицама, употребом дроге и алкохола, ужасном материјалном задуженошћу тих заједница, образовним системом који је лош и који тим људима не оставља избор. То су велика питања о којима говоримо. А оно што Гордон Браун тренутно ради је само указивање на њих, што међутим не функционише. Морате да урадите све укупно.» Упркос медијској кампањи у којој се тинејџери упозоравају да их ношење ножа доводи у већу опасност, а не сигурност, у недавној шестонедељној полицијској операцији у Лондону, која је обухватила и насумичне претресе, пронађено је пет стотина ножева.


Извор[уреди]