Наоружани нападач убио посланика авганстанског парламента

Извор: Викиновости


5. јул 2008.
Кандахар/ Авганистан Наоружани нападач убио је посланика авганстанског парламента Хабибулу Џана касно синоћ у округу Зари у покрајини Кандахар, где је овај племенски лидер и становао. Представник Уједињених нација осудио је то убиство.

У јучерашњем одвојеном инциденту, како тврди авганистанска полиција, десет талибанских екстремиста су страдали у покрајини Хелманд, када је неочекивано експлодирала бомба, коју су постављали поред пута.

Авганистански званичници такође тврде да је у ваздушном нападу коалиције предвођене САД јуче убијено 22 цивила у удаљеној области покрајине Нуристан, близу границе са Пакистаном. Коалиција је потврдила напад, али тврди да су у њему убијени екстремисти, а не цивили, и да је тај удар био одговор на напад екстремиста на базу коалиције.

Пакистански војни званичници одбацују тврдње свог научника, стручњака за нуклеарну енергију, који се нашао у немилости државе, да су војска и председник Первез Мушараф слали центрифуге Северној Кореји.

Шеф агенције која руководи пакистанским нуклеарним арсеналом, генерал-пуковник Калид Кидваи, рекао је новинарама да су те оптужбе потпуно нетачне. Он је реаговао на јучерашњи интервју Абдула Кадира Кана агенцији Асошијетед Прес у коме је пакистански научник изјавио да је војска у потпуности била упозната са слањем нуклеарних центрифуга у Северну Кореју 2000. године. Кан је у интервјуу наговестио да је председник Мушараф сигурно дао пристанак за пошиљку.

У каснијем разговору са медијима, Кан се дистанцирао од изјаве за АП, рекавши да је агенција погрешно протумачила његове речи. Научник се налази у кућном притвору у Пакистану откад је 2004. признао да је одавао нуклеарне тајне Ирану, Северној Кореји и Либији.

Извор[уреди]