Нанотехнологија брзо напредује

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


2. август 2011.
(Voa) - Реч „нано“ је префикс у метричком систему који означава милионити део нечега - на пример наномилиметар је милионити део милиметра.

Нанотехнологија се тиче основних коцкица које сачињавају материју - атома и молекула. Истраживања трају већ око 40 година и донела су многе резултате. Захваљујући нанотехнологији данашњи микропроцесори садрже милијарде транзистора. Соларне ћелије постале су знатно ефикасније, а нанотехнологија продире и у медицину.

„Дошли смо до тога да сада можемо да манипулишемо и да разумемо манипулацију са наноматеријалима, што отвара потпуно нове области примене“, каже биомедицински инжењер Џејсон Зара. Он каже да могућност манипулације микроскопским наноматеријалима мења приступ лечењу од рака. „Са нанотехнологијом прецизно усмерена хемотерапија омогућава да лекови убијају само ћелије тумора“, каже Зара.

Истраживачи сада раде на томе да лечење пролагоде јединственом генетичком профилу пацијента. Један од водећих стручњака за нанотехнологију, Михаил Роко из Националне фондације за науку, очекује да ће то бити ускоро.

„Сада смо у јеку периода интензивног развоја, открића, иновација и почетка њихове примене. Улазимо у фазу револуционарних, раније немогућих производа“, истиче Роко.

Наноматеријали могу да учине наочари за сунце отпорним на огреботине, прозоре уз које не приањају вода и прљавштина, одећу која одбија воду. Медицински ласери сада могу да секу и обликују кости. До 2020. године, каже Михаил Роко, постојаће на хиљаде нанотехнолошких производа, а неки од њих ће бити сасвим неочекивани.

„У следећој фази комуникације ће постати квалитативно другачије. Већ се експериментише са уређајима који омогућавају директну комуникацију мозга са мозгом“, каже Роко.

2005. године научници Универзитета државе Тексас развили су наноплочице угљеника са необичним својствима. Захваљујући томе компанија Самсунг намерава да већ ове године почне да производи савитљиве видео екране. Јула 2011. шведски лекари усадили су једном пацијенту бронхијалну цев од нанокомпозитног материјала. Та вест, објављена на првим страницама светске штампе, само је још једна у вези са растућом индустријом нанотехнологије, за коју се очекује да ће до 2015. године отворити два милиона нових радних места.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg