Након коалиционог договора Србија чека премијера и шефа парламента

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. јун 2008.
Београд/ Србија Председавајући конститутивном седницом Скупштине Србије Јован Кркобабић прекинуо је рад и заказао наставак седнице за среду.

Седница је прекинута пошто су посланици Српске радикалне странке буквално физички спречили њен даљи рад указујући да је радно време истекло. Радикали су претходно заједно са посланицима Демократске странке Србије и Нове Србије упозоравали на повреде Пословника о раду, нису дозволили да отпочне расправа о избору председника Скупштине и тражили прекид седнице. Иначе, кандидат за председника Скупштине је потпредседница Социјалистичке партије Славица Ђукић Дејановић.

Поред избора председника Парламента било је најављено и да ће Демократска странка саопштити име мандатара за састав нове Владе. После пет сати рада уже Председништво Демократске странке није одлучило ко ће бити нови премијер. Председник ДС Борис Тадић ће као председник Републике ускоро именовати мандатара јер према информацијама до којих су дошли медији избор Владе могао би да буде на дневном реду Скупштине у петак.

И остале две чланице проевропске коалиције, Г17 Плус и Српски покрет обнове подржали су формирање владе са коалицијом окупљеном око Социјалистичке партије. Главни одбор Г17 плус одлучио је да лидер странке Млађан Динкић буде вицепремијер за привредни развој и министар економије. После седнице Главног одбора, Динкић је изјавио да је добио гаранције од Демократске странке да ће у Београду бити формирана иста већина као и у републици и додао да се већ воде разговори о подели одговорности на градском нивоу. Динкић је проценио да ће Србија постати пуноправна чланица Европске уније до краја мандата нове владе, односно 2012. године.

А амбасадор Словеније у Београду Мирослав Луци и шеф делегације Европске комисије Жозеп Љоверас поздравили су најаве о скором формирању владе Србије. На конференцији за новинаре поводом завршетка словеначког председавања ЕУ, амбасадор Луци је изразио уверење да Србија има услове, административне, техничке и људске капацитете да до 2012. постане пуноправна чланица ЕУ, а Жозеп Љоверас је подсетио да убрзана интеграција Србије у ЕУ зависи од њене пуне сарадња с хашким Трибуналом.


Извор[уреди]