Пређи на садржај

Награда од 200 долара за оног ко убије змијоглаву рибу

Извор: Викиновости


8. април 2012.
САД -  (Beta) - Платити некоме 200 долара за мртву рибу можда звучи као примамљива понуда, али питање је да ли је то подједнако привлачно када се ради о „риби из пакла“, такозваној змијоглавој риби која може да се креће по земљи и својим оштрим зубима пробије метални оков на чизмама.

Змијоглава риба
Слика: Wie146.

Одсек Мериленда за речни риболов (ДНР) управо се то нада и нуди 200 долара свакоме ко ухвати и убије змијоглаву рибу, ту инвазивну врсту из Африке и Азије, која нарушава природан ред локалног екосистема.

Да би неко добио 200 долара довољно је само да се слика са главом змијоглаве рибе и пошаље фотографију на риболовачки сајт ДНР (http://www.dnr.state.md.us/fisheries/fishingreport/log.asp).

„Не желимо змијоглаве рибе у нашим водама. Ова иницијатива је начин да се подсете риболовци да је важно да хватају и уклоне ову инвазивну рибљу врсту“, рекао је директор ДНР Дон Козден за Фокс њуз (FoxNews.com).

Програмски директор ДНА додао је да та организација не верује да ће рибари истребити змијоглаве рибе, али се нада да могу да ставе под контролу њихову популацију.

Змијоглава риба је први пут виђена у Мериленду 2002, пошто је у једном локалном језерцету ухваћен одрасли примерак дугачак око 45 центиметара. Од тада она се намножила у реци Потомак и њеним притокама.

Река потомак дуга је 652 километра и простире се дуж атлантске обале САД.

Та моћна риба, која нема природних непријатеља у региону Мериленда, такође је веома издржљива - може да преживи четири дана на копну.

У већини америчких држава забрањено је продавати змијоглаву рибу, али упркос томе, пре неколико година федерални агенти открили су илегалну мрежу продаје ових риба у Њујорку, Тексасу, Флориди и Мисурију.

Станиште рода змијоглавих риба су Африка и Азија и поједине врсте могу да достигну дужину до једног метра. Змијоглава риба је врло агресивна и лови бескичмењаке мање од себе, али када се мрести лови буквално све на шта наиђе.

Извор

[уреди]