Мучке:Владе да учествују у борби против намештања утакмица

Извор: Викиновости


20. фебруар 2013.
Куала Лумпур/ Малезија (Beta-AP) - Директор за безбедност Светске фудбалске федерације (ФИФА) Ралф Мучке рекао је у среду да ће борба против намештања утакмица бити неуспешна без подршке влада широм света.

Мучке је рекао да се нада да ће бизнисмен из Сингапура, познат као Дан Тан, вођа криминалне групе која је зарадила милионе намештајући утакмице у италијанској лиги, уз помоћ локалне владе бити ухапшен и изведен пред суд.

„Тан мора да одговара... Али, то није у нашој надлежности. Зашто би ФИФА казнила цео Сингапур, тај проблем мора да се реши на политичком нивоу“, рекао је Мучке.

Говорећи на конференцији у Малезији, чији су организатори Интерпол и Азијска фудбалска конфедерација, Мучке је рекао да су због корупције фудбалери и судије добијали доживотне суспензије, али да су вође криминалних мрежа остале на слободи због слабости у законима.

„Морамо да укључимо владе, јер морају да промене законе. Многе земље немају одговарајуће законе којима могу да се боре против намештања утакмица и корупције. Лепо је разговарати, али дошли смо до закључка да је време да урадимо нешто“, рекао је Мучке.

Европска полиција је почетком месеца саопштила да су криминалне групе претходних година наместиле или покушале да наместе стотине фудбалских утакмица широм света.

Извор[уреди]