Мубарак у коми, лекари се боре за његов живот

Извор: Викиновости


20. јун 2012.
Каиро-  (Beta-AFP/AP) - Бивши председник Египта Хосни Мубарак, за кога су медији претходно јавили да је клинички мртав, налази се у коми и лекари се још боре за његов живот, саопштили су касно у уторак увече извори из безбедносних служби.

Мубарак
Слика: Eric Draper.

Мубарак (84) се „налази у коми и лекари покушавају да га оживе. Прикључен је на апарат за вештачко дисање“, рекли су ти извори, који нису желели да буду именовани.

Египатска државна новинска агенција Мена јавила је претходно у уторак увече да је Мубарак проглашен клинички мртвим, пошто је доживео срчани удар у затвору и пребачен у војну болницу у предграђу Каира.

Хосни Мубарак осуђен је у 2. јуна на доживотни затвор због убиства демонстраната током прошлогодишњих протеста, у којима је оборен његов режим. Тужиоци су тражили да он буде осуђен на смрт.

Мухамад Хосни Саид Мубарак био је председник Египта од 1981, када је у атентату убијен његов претходник Анвар ел Садат. Пре тога је, од 1975. године, био потпредседник државе.

Свргнут је са власти 11. фебруара прошле године, после осамнаестодневних масовних демонстрација у којима је, у сукобу са снагама безбедности, погинуло неколико стотина људи.

Извор[уреди]