Москва очекује активну помоћ за Придњестровље

Извор: Викиновости
Придњестровље
Слика: Mimarik.

14. април 2014.
Москва/ Русија (Beta-AFP) - Русија очекује да Србија и Швајцарска, као и председавајући ОЕБС-а „активно помагати“ у решавању проблема Придњестровља, наводи се у понедељак у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Застава Придњестровља
Слика: Zscout370.

„Поред Русије, процес преговарања као гарант учествује Украјина. Очекујемо да ће она испунити своје обавезе, заједно са Русијом ће допринети проналажењу решења за проблем Придњестровља, мирним путем“, наводи се у саопштењу .

„Ми рачунамо на активну помоћ председавајучих у ОЕБС-а Србије и Швајцарске, као и непристрасну позицију посматрача'5 плус два 'САД и ЕУ. Последње, нажалост, није увек очигледно“, рекао је руски МИП.

У саопштењу се указује да је од септембра 2011, од момента обнављања преговарачког процеса, Русија улаже напоре за проналажење конструктивне сарадње између страна у сукобу.

Руско министарство истиче да 9. и 10. априла ове године, помоћник државног секретара САД Викторија Нуланд, у конгресу САД је изнела тезе које " тешко да помажу у наставку преговора", јер је употребила реч „сепаратизам“ у односу на Придњестровље.

Придњестровље је 50 година било саставни део Молдавије, а после распада Совјетског Савеза та област се одвојила. Уз руску подршку, Придњестровље је прогласило независност 1992. године, који међународна заједница не признаје. На референдуму 2007. године 97 одсто грађана гласало за уједињење са Русијом, која финансијски подржава Придњестровље.

Припајање Крима Русији повећала је наде Придњестровље да би могло да се коначно одвоји од Молдавије и постане део Руске Федерације.

Извор[уреди]