Пређи на садржај

Могућности за промене после Ким Џонг Ила

Извор: Викиновости


2. јануар 2012.
Сеул-  (Beta-AP) - Јужнокорејски председник Ли Мјанг-бак оценио је у понедељак у новогодишњем говору да је Корејско полуострво на „тачки преокрета“ и да се рађају могућности за промену, преноси британски Би-Би-Си (ББЦ).

Ли је рекао да стабилност и мир на подељеном полуострву за њега представљају приоритет и додао да се после промена у руководству Северне Кореје „отвара могућност“ за побољшање односа две земље.

Преговори о наставку помоћи Северној Кореји могли би да буду настављени ако Пјонгјанг - који поседује атомску бомбу - обустави своје нуклеарне активности, рекао је Ли.

Он је, међутим, указао да ће Јужна Кореја подробно чувати своју националну безбедност „докле год постоји могућност од провокације са Севера“, и да ће „снажно одговорити“ ако до провокације дође.

Две земље су технички и даље у рату, иако се он фактички завршио 1953. године. Мировни уговор никада није потписан, а примирје је склопљено још 1953. године. Власти комунистичке, изоловане, Северне Кореје поручиле су у недељу својим грађанима да ће свог новог врховног вођу Ким Џонг Уна бранити „до смрти“.

Извор[уреди]