Пређи на садржај

Могући мотиви напада на америчку политичарку

Извор: Викиновости


9. јануар 2011.

Вашингтон / САД, (Beta-AP) - Агенција АП у недељу се бави могућим мотивима напада на чланицу Представничког дома америчког Конгреса Габријел Гифордс (Gabrielle Giffords), подсећајући на контроверзну реформу здравствене заштите у САД и претње које је тим поводом добијала.

Габријел Гифордс (40) из Демократске странке тешко је рањена пуцњем у главу у суботу док је држала говор на једном скупу у граду Тусону у Аризони, а још пет особа је убијено, међу којима и једно дете.

Како напомиње агенција АП, многи чланови Конгреса, посебно из Демократске странке, осећали су да је расправа о закону о реформи здравствене заштите, усвојеном у марту 2010. године, измакла контроли. Габријел Гифордс је била међу члановима Конгреса који су у прва три месеца 2010. године пријавили 42 претње или вандалска чина, што је драстично повећање у односу на 2009, навела је полиција.

Скоро све претње су биле у вези са законом о здравственој заштити коју су демократе, међу којима и Габријел Гифордс усвојиле упркос оштром противљењу републиканаца.

Извор[уреди]