Млади амерички предузетници примају помоћ да отворе сопствени бизнис

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2008.
Вашингтон/ САД Америчка Национална фондација за обуку будућих предузетника помаже младима из заједница са ниским зарадама да стекну квалификације и развију своје предузетничке таленте.

Попут многих младих Американаца пореклом из Азије, средњошколка Вивијан Чау воли пиће под именом боба - слатки млечни чај са желатинским куглицама од тапиоке. Боба се служи у кафићима широм Сан Франциска, али Вивијан каже да се не не може наћи у самоуслугама. Стога је дошла на идеју да отвори сопствену компанију под именом Џели ит која би производила флаширани чај боба. Она признаје да је идеја рискантна.

«Разговарала сам са људима пореклом из разних култура који су ми рекли да не знају за то пиће и да нису баш расположени да га пробају. Али ипак се надам да ће бити вољни да пробају нешто ново и да ће им се допасти.»

Чау је финалисткиња недавно одржаног такмичења ученика у припремању пословних планова. Други финалиста, Уго Угамба, прави бејзбол капе са трепћућим натписом, који се напаја из батерије. Он каже да натписе може да уграђује и у приватне капе својих муштерија. «Можете донети вашу сопствену капу и ја ћу је учинити уникатном тако што ћу на њу прикачити светлећи лого по сопственом избору.» Победница такмичења, средњошколка Хуонг Ченг, планира да оснује компанију која би слала волонтере из школских клубова да помажу пензионерима. Волонтери би их изводили у шетњу, читали им књиге и помагали им у куповини намирница. Пензионери би плаћали малу цену за те услуге, а хонорар би делили њена компанија и школски клубови. Хуонг каже да јој је идеја пала на памет када је посетила један пензионерски дом.

«Чинило ми се да је тамо у сваком тренутку било премало волонтера. Истовремено сви клубови у мојој школи непрестано скупљају новчане прилоге. Покушала сам да повежем те две ствари и смислила ову пословну идеју.»

Спонзор такмичења били су Национална фондација за подучавање предузетника и финансијска компанија Мерил Линч. Финансијски саветник Невил Ричардсон, који је помагао ученицима у састављању пословних планова каже да је био импресиониран њиховим ентузијазмом и талентом.

«Деца су невероватна. У чему год да их подучите они ће то усвојити. Ако им покажете праве ствари, они ће то извести. Имали смо конструкторе гитара и произвођаче голф палица по наруџбини. Имали смо многе идеје, попут плесних студија и бројних других, које су већ оперативне на извесном нивоу. «

Национално удружење за подучавање предузетника помаже наставницима да преносе вештине потребне студентима за започињање бизниса. Извршни директор те фондације за област Сан Франциска, Џералд Ричардс, каже да програм такође помаже младима у академском смислу. «Схватили смо да подучавањем у предузетништву наводимо наше полазнике да се више заинтересују за образовање, па су почели да уче и математику. Пошто морају да саставе пословни план и обраде економију једне јединице, морају да знају математику. За састављање пословног плана потребна им је и вештина писања као и вештина давања презентације. То је сјајан начин да се ученици свеобухватно ангажују.»

Невил Ричардсон из Мерил Линча каже да у бизнису има разних изазова, што су ученици свхатили док су припремали своје пословне планове:

«Неки људи желе да се баве услугама везаним за храну. Желе да кувају и мисле да то могу да раде од куће. Ми настојимо да им објаснимо да би можда морали да изнајме простор у некој комерцијалној кухињи и да би морали да се осигурају. Презентирамо им сва могућа сценарија за бизнис и објашњавамо им како да одговоре на могућу велику потражњу за њиховим производима.» Ричардсон каже да у процесу припремања детаљних планова за своје производе и услуге ученици усавршавају своје способности за решавање проблема.


Извор[уреди]