Пређи на садржај

Митинг подршке у Северној Кореји

Извор: Викиновости

29. март 2013.
Пјонгјанг/ Северна Кореја (Глас Америке) - Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио стање приправности у ракетним јединицама ради „свођења рачуна“ са Сједињеним Државама.

Ракета Унха-3
Слика: Sungwon Baik/VOA.

Десетине хиљада грађана Северне Кореје учествовало је данас на огромном митингу подршке претњама свог лидера Кима Џонг-уна да би могао да нападне Сједињене Државе.

Војници, радници и студенти марширали су преко Трга Ким Ил Сунга у Пјонгјангу, али Ким Џонг Ун није био присутан.

Скуп је организован пошто је Ким наредио припреме за ракетне нападе на континентални део Сједињених Држава и на америчке војне базе у Јужној Кореји, на острву Гуам и на Хавајима.

Званична севернокорејска новинска агенција КЦНА саопштила је да је председник данас наредио стање приправности у ракетним јединицама после ноћашњег хитног састанка са највишим војним командантима. Он је рекао да је „дошло време за свођење рачуна“ са Сједињеним Државама.

Ким је издао поменуто наређење кратко време пошто су два америчка бомбардера типа Б2 „стелт“ прелетела преко једног острва, недалеко од обале Корејског полуострва. Лет је обављен у оквиру текућих заједничких војних вежби са Јужном Корејом.

Аналитичари кажу да Пјонгјанг још нема способност уграђивања оперативне нуклеарне бојеве главе у ракете. Али многи суседи Северне Кореје страхују да би могли да постану мете напада конвенционалних севернокорејских ракета.

Извор[уреди]