Министри иностраних послова Русије и Ирана састали се у Москви

Извор: Викиновости


12. септембар 2008.
Москва/Вашингтон

(Интерфакс/Глас Америке) - Министри иностраних послова Русије и Ирана састали су се данас у Москви.

Руска новинска агенција Интерфакс је уочи сусрета, пренијела изјаву руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да ће са иранским колегом Манучером Мотакијем разговарати о завршетку изградње првог нуклеарног постројења у Ирану, за коју је била задужена руска државна компанија. Лавров је рекао да се сарадња двије земље у вези са тим питањем одвија добро.

Директор компаније казао је почетком недјеље да су припреме за пуштање у погон постројења у завршној фази, наглашавајући да ће та операција бити неповратна након предузимања појединих техничких корака у наредним мјесецима.

Руски предсједник Дмитриј Медведев казао је да би покренуо војне операције у Грузији, чак и у случају да је та земља била на одлучном путу ка чланству у НАТО-у. Руски лидер је на састанку спољнополитичких експерата у Москви истакао да би реаговао на исти начин без обзира на то ли је Грузија била кандидат за чланство у западној војној алијанси. Медведев је напоре Тбилисија да поврати контролу над Јужном Осетијом упоредио са терористичким нападима на Сједињене Америчке Државе, истичући да су покренули велике промјене у свијету.

Извор[уреди]