Министри ЕУ усвојили препоруку за укидање виза Србији, Македонији и Црној Гори

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. јун 2009.

Савет Европе

Луксембург / Европска унија (РТС / Б92 / Блиц / Би-Би-Си) На данас одржаном састанку у Луксембургу министри Европске уније усвојили су препоруку о визној либерализацији Србије, Македоније и Црне Горе. Тиме је дато зелено светло да се до краја године омогући безвизни начин путовања грађанима ових земаља.

Том приликом новинарима се обратио и потпредседник Владе Божидр Ђелић који је потврдио да су министри Уније постигли политички концензус око питања визне либарализације земаља западног Балкана, који су за то стекли услове. Усвојена препорука ће у јулу предложити укидање виза до краја године, наводи Ђелић

Ђелић је нагласио да је пун консензус свих земаља ЕУ око визне либерализације доказ европских интеграција Србије.

На састанку је такође договорено да шефови држава и влада ЕУ размотре, у четвртак и петак у Бриселу, одмрзавање трговинског споразум Србија-ЕУ. Холандија која је највећи противник успоставлјенја пуноправности ССП-а и даље остаје при свом ставу, а Белгија је једина земља која није тражила одмрзавање споразума.

Британски шеф дипломатије Дејвид Милибанд новинарима је рекао да ће се о Србији још разговарати, а Ђелић је објаснио да је Холандија понудила да се одмрзну неки делови, али не и цео прелазни трговински споразум.

Договор није постигнут зато што Холандија, приликом интерпретације од ЕУ затражене пуне сарадње Београда с Хашким трибуналом, жели да примени оштрије мерило.

—немачки министар Гинтер Глосер

Немачки министар Гинтер Глосер изјавио је да ће се о овом питању још једном расправљати на идућем Савету шефова дипломатија ЕУ, крајем јула.

Главни тужитељ Хашког трибунала Серж Брамерц, који је данас у Луксембургу обавестио министре спољних послова ЕУ о сарадњи Србије с тим судом, јасно је ставио до знања да се сарадња Србије с Хагом побољшала и да су сва тражена документа добијена. Оно што недостаје јесу преостала двојица хашких оптуженика која су у бекству - Ратко Младић и Горан Хаџић.

Извор[уреди]