Пређи на садржај

Министар: У млеку опет дозвољено 0,5 микрограма афлатоксина

Извор: Викиновости28. фебруар 2013.
Србија -  (Beta) - Влада Србије одобрила је данас да се дозволи концентрација афлатоксина у млеку од 0,5 микрограма по килограму, што је било прописано и пре две године, уместо 0,05 како је било до сада, изјавио је данас министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Афлатоксин Б1
Слика: Giorgiogp2.

Он је на конференцији за новинаре после седнице Владе рекао да је мишљење свих надлежних здравствених установа да промена правилника о дозвољеној концентрацији афлатоксина у млеку неће угрозити здравље грађана.

„Из Министарсртва здравља, Батуата и Војно медицијнске академије (ВМА) смо добили идентичан одговор да нема научних доказа да постоји разлика по здравље грађана у вредностима 0,5 или 0,05 микрограма афлатоксина у млеку“, казао је Кнежевић.

У доношењу одлуке о подизању границе коришћени су и извештаји стручњака и научни радови, казао је Кнежевић.

„Постоји свега један научни рад рађен за период од 2005. до 2010. који је показао да нема разлика у појави болести ако се пије млеко у количини 0,05 или 0,5. То до сада нико није радио“, рекао је он.

„Ништа нисмо урадили преко колена, Батут и ВМА, две врло референтне установе су нам дале потврду да ублажавање стандарда неће имати последицу по здравље грађана“, казао је он.

Србија сада, како је рекао, има апсурдну ситуацију и млекаре по важећем правилнику не могу да откупе млеко са повећаним нивоом афлатоксина од 0,1 микрограма по килограму и оно се не плаћа фармерима, а могло би да се извози у две трећине света од САД, Русије, Кине, Индије и могла би да се оствари велика економска корист.

Кнежевић је додао да нови правилник није део националног програма за интеграцију у ЕУ и његово усвајање није била обавеза него се радило о непотребном и некритичном преписивању ЕУ прописа.

Ветеринарска инспекција, како је казао Кнежевић, после контроле 1.180 узорака донела је закључак о забрани промета сировог млека на 73 фарме у Србији, са укупно 1.382 грла, а 48 производних серија млека је стављено ван промета.

На питање шта је са резулатима из Холандије, који су по ранијим најавама требало да буду већ готови, Кнежевић је рекао „сваки дан зовемо Холандију и питамо када ће стићи“.

Кнежевић је рекао и да ће министарство већ данас донети правилник. „Он је припремљен и биће објављен ових дана“, додао је он.

Упитан да ли је на Влади било речи о одговорности за појаву вишка афлатоксина у млеку Кнежевић је рекао да ће без обзира на измене правилника ипак неко морати да одговора.

„За ово што се десило неко мора да одговара; да ли политички или на други начин, али мора одговарати“, казао је Кнежевић и позвао грађане да слободно користе млеко.

Према министровим речима, нема потребе да се одређује ниво афлатоксина у млечним производима јер се подразумева да се праве од здравог млека.

Кнежевић је додао да сваке године између пет и 15 процената кукуруза има повишен ниво афлатоксина, а да је прошла година због суше била изузетак.

Референтна лабораторија у којој ће моћи, између осталог да се проверава и ниво афлатоксина у млеку биће готова почетком 2014. године.

„Одредили смо 453 милиона за њен завршетак. Покренуо сам иницијативу и разговарао са свим колегама из окружења. Срешћемо се наредне недеље да расправимо како да спречимо сличне проблеме безбедности хране“, казао је он.

Извор[уреди]