Министарство не разматра АКТА споразум

Извор: Викиновости


24. фебруар 2012.
Нови Сад-  (Бета) - Министарство просвете и науке Србије саопштило је у петак да међународни Споразума о спречавању фалсификовања (АКТА) није био ни предмет разматрања Министарства, нити га је оно предложило влади на усвајање.

„При законодавном регулисању појединих области живота и рада, Влада Србије ће као и до сада своје законске предлоге хармонизовати у складу са законодавством ЕУ и примерима најбоље светске праксе“, наводи се у саопштењу Министарства поводом информација у медијима да ће Србија приступити АКТА споразуму.

Министарство је навело да Србија није измислила интернет, па ни правила његовог коришћења. Европска комисија је пре неколико дана због великог противљења обуставила покушаје ратификације тог споразума и упутила документ највишем европском суду да утврди да ли се њиме крше права Уније.

Кључне земље запада, укључујући 22 чланице Европске уније потписале су крајем јануара споразум чији је циљ, како се тврди, да се ускладе међународни стандарди у заштити ауторских права и интелектуалне својине, како би се сузбило фалсификовање и пиратерија.

Међутим, ЕУ се од тада суочила са неколико стотина протестних скупова, петицијом коју је потписало око два милиона људи и јавном осудом стављања потписа на споразум, чији критичари сматрају да под плаштом борбе против пиратерије уводи цензуру интернета и угрожава право на приватност његових корисника.

Извор[уреди]