Милошевић:Тито је био човек равнотеже

Извор: Викиновости


4. мај 2013.
Србија -  (Beta-AP) - Историчар Срђан Милошевић оценио је у суботу да је Јосип Броз Тито био вешт политичар који је знао да балансира, али је истакао да он често није био кључни доносилац одлука у СФРЈ. Он је био човек равнотеже.

Он је за агенцију Бета рекао да Тито није имао кључну улогу у формирању националног питања које је решено у Другом светском рату.

„Оно што са великом сигурношћу можемо да кажемо, јесте да не постоји Титово решење националог питања, његов допринос је било то уверење братства и јединства југословенских народа, у том смислу он је био човек који је веровао у Југославију“, рекао је Срђан Милосевић.

Према нејговим речима Тито није био задовољан ни решењима које је предвиђао Устав из 1974. године, али га је прихватио пошто је то била одлука већине.

„Многе од тих одлука које су доношене нису биле у складу са оним што би Тито исправа желео, али је оценујући однос снага унутар партије балансирао и прихватао одлуку већине. Одлуке су биле резултат партијских договора, није превише инсистирао на другачијим решењима“, казао је Срђан Милошевић.


Извор[уреди]