Мигранти из Еритреје одбили спашавање

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуПриближна локација на којој су спашени мигранти

22. август 2009.

Гоцо / Малта Пет миграната из Еритреје уочиле су Оружане снаге Малте (AFM) у среду после подне недалеко од обале. Они су били у добром здравственом стању, свесни и одбили су да буду спашени и превезени на Малту. Захтевали су да им се омогући да наставе својим путем, према северозапад.

Према причи поменутих миграната, они су једини преживели из групе од 80 људи која је 28. јула кренула из Либије. Оружане снаге Малте наводе, да су мигранти спашени у четвртака на острву Лампедуза у архипелагу Пелађе, који припада Италији, а налази се на око 200 километара западно од Малте. Наводи се и да су били у лошем физичком и здравственом стању приликом спашавања.

Авион морске патроле Малтешких оружаних снага, запазио је у среду после подне чамац са петоро миграната и послао је одмах једно пловило војске до њих. Приликом доласка утврдили су да су мигранти у добром стању, расположени и да им је чамац функционалан, том приликом су им понудили да буду превежени на Малту, што су они одбили, желећи да наставе по свом утврђеном курсу. Одмах затим војска је обавестила италијанске колеге о овом догађају, будући да се чамац упутио ка италијанским територијалним водама.

Након, овог догађаја, саопштено је, да је авионска патрола уочила осам лешева како плутају по мору. Малтешке и либијске јединице претражују област у потрази за осталима и наводе да су поменута тела у поодмаклој фази распадања, тако да се још увек, са сигурношћу не могу повезати са чамцем у којем су били Еритрејци. Истрага је у току.

Извор[уреди]