Месић у Црној Гори: Потврда заједничке европске перспективе

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора Ђукановић и Месић очекују да ће брзо бити разрјешена институционална криза у функционисању ЕУ и јасно потврђена недвосмислена европска будућност цијелог региона.

Ђукановић је казао да је задовољан односима двије земље, који су у веома динамичној узлазној путањи и који могу послужити као примјер добросусједских односа у југоисточној Европи, и као европска легитимација читавог региона".

Месић је односе Црне Горе и Хрватске оцијенио све садржајнијим, наводећи да између двије земље нема отворених питања. Они су поздравили, у том контексту, конституисање проевропске Владе у Србији.

И предсједник црногорске Скупштине Ранко Кривокапић и хрватски предсједник Стјепан Месић оцијенили су да су односи Црне Горе и Хрватске су добри, а као значајан помак навели су потписивање Споразума о образовању.

Кривокапић и Месић су најавили отварање још једног граничног прелаза за становнике Херцег Новог и Конавала, а биће испитана могућност да Црна Гора и Дубровник креирају заједничку туристичку понуду.

Хрватаског предсједника вечерас је на Цетињу угостио и предсједник Црне Горе. Том приликом, двојица предсједника су истакли да су односи двије земље садржајни.

Предсједници су истакли да режим уласка у Боку добро функционише и да се не треба везивати за датуме коначног рјешења питања Превлаке. Било је ријечи и о судском процесу о збивањима у логору Морињ током дубровачке ратне операције.


Извор[уреди]