Меркел:Ништа од кандидатуре

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. децембар 2011.
Берлин-  (Beta) - Савезна канцеларка Ангела Меркел рекла је у петак у Бундестагу да „за сада нису обезбеђене претпоставке за доделу статуса кандидата за улазак у Европску унију Србији“.

После вишенедељног нагађања, конзервативна шефица владе је јасно ставила до знања да ће немачки став на самиту ЕУ 8. и 9. децембра, када се буде расправљало о даљој европској интеграцији земаља Западног Балкана, када је о Србији реч, бити негативан.

За одлуку о додели статуса кандидата Србији, као и свакој другој земљи која га жели, потребна је подршка свих чланица ЕУ.

„Пут Србије у ЕУ води само преко нормализације односа са Косовом“, рекла је канцеларка пред крај говора о немачким припремама за самит ЕУ, који је претежно био посвећен кризи евра.

Ангела Меркел је додала да су „ЕУ и немачка влада благовремено формулисали своја очекивања (према Србији) у форми конкретних корака“.

„Веома ми је жао што Србија до сада није испунила ова очекивања у довољној мери, чиме за сада нису дата претпставке за доделу статуса кандидата“, рекла је канцеларка.

Додала је да се „поред тога Србији може пребацити и да је протеклих дана допринела стварању атмосфере у којој су немачки војници КФОР-а на северу Косова ватреним оружјем нападнути и повређени“. „То није прихватљиво. Наши војници тамо величанствено обављају свој посао за шта смо им захвални“, истакла је Ангела Меркел.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg