Меркел:Ништа од кандидатуре

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Немачке
Позиција Немачке

Мапа показује позицију Немачке

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Немачке посетите простор намењен овим вестима
Викивести:Немачка

2. децембар 2011.
Берлин-  (Beta) - Савезна канцеларка Ангела Меркел рекла је у петак у Бундестагу да „за сада нису обезбеђене претпоставке за доделу статуса кандидата за улазак у Европску унију Србији“.

После вишенедељног нагађања, конзервативна шефица владе је јасно ставила до знања да ће немачки став на самиту ЕУ 8. и 9. децембра, када се буде расправљало о даљој европској интеграцији земаља Западног Балкана, када је о Србији реч, бити негативан.

За одлуку о додели статуса кандидата Србији, као и свакој другој земљи која га жели, потребна је подршка свих чланица ЕУ.

„Пут Србије у ЕУ води само преко нормализације односа са Косовом“, рекла је канцеларка пред крај говора о немачким припремама за самит ЕУ, који је претежно био посвећен кризи евра.

Ангела Меркел је додала да су „ЕУ и немачка влада благовремено формулисали своја очекивања (према Србији) у форми конкретних корака“.

„Веома ми је жао што Србија до сада није испунила ова очекивања у довољној мери, чиме за сада нису дата претпставке за доделу статуса кандидата“, рекла је канцеларка.

Додала је да се „поред тога Србији може пребацити и да је протеклих дана допринела стварању атмосфере у којој су немачки војници КФОР-а на северу Косова ватреним оружјем нападнути и повређени“. „То није прихватљиво. Наши војници тамо величанствено обављају свој посао за шта смо им захвални“, истакла је Ангела Меркел.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики