Мере које је индустрија спровела нису довољне

Извор: Викиновости


2. новембар 2011.
Панчево/ Србија ((Beta) - Узроци најновијег загађења у Панчеву нису утврђени на састанку градоначелнице Весне Мартиновић са директорима петрохемијских фабрика, па ће се сачекати извештај републичке инспекције за заштиту животне средине која спроводи ванредни надзор рада постројења.

Апарати панчевачког Завода за јавно здравље су од поноћи до три сата ујутру измерили незапамћене концентрације бензена које су се кретале између 400 и 1.000 микрограма по метру кубном ваздуха.

Представници Азотаре и Петрохемије саопштили су да због лоше метеоролошке ситуације њихови погони у уторак или нису радили, или им је рад сведен на минимум.

„У Рафинерији нафте Панчево су у уторак током дана смањиване и обустављане испоруке деривата како је расло загађење, да би свака активност престала у 22 часа“, изјавио је директор Миодраг Богојевић.

„Мере су требале да се предузму још у понедељак када су од метеоролога добили прогнозу из које се види да ће временске прилике бити врло неповољне, па је требало тада да смање или зауставе своје активности“, рекла је Милица Сарић-Танасковић лекарка Завода за јавно здравље.

Она је апеловала на Панчевце да и наредних дана прате извештаје о загађењу и не излазе из кућа када оно постане повећано.

Извор[уреди]