Мерење загађења ваздуха у Панчеву због лошег времена

Извор: Викиновости


2. новембар 2011.
Панчево/ Србија ((Beta) - Завод за јавно здравље Панчева почеће да мери присуство штетних материја у ваздуху у том граду, због повећаних концентрација бензена, саопштило је данас Министарство животне средине, рударства и просторног планирања.

Како је наведено у саопштењу, Републичка инспекција за заштиту животне средине ангажовала је Завод, јер се због неповољних временских услова бележи повећана концентрација бензена.

„Појава високих концентрација у ноћним и јутарњим часовима указује на атмосферску појаву када долази до спуштања штетних материја из горњих слојева атмосфере у приземни слој и као последица тога мерни уредјаји региструју повишене концентрације“, пише у саопштењу.

Додаје се да је утврђено да се током јесењих месеци вредности нивоа штетних материја у ваздуху углавном јављају ноћу и у раним јутарњим часовима.

Како је саопштено, са изласком сунца и отопљавањем земљине површине долази до подизања садржаја из приземног слоја атмосфере у горње слојеве и тада опада концентрација у приземном слоју, а мерни уређаји региструју пад концентрације.

„Предузећа у Јужној индустријској зони Панчева у циљу предузимања мера заштите ваздуха добијају временску прогнозу и прилагођавају услове рада метеоролошким параметрима, дефинишући време вршења утовара нафтних деривата, обуставу рада Фабрике за обраду вода и смањење капацитета производних погона“, наведено је у саопштењу.

Како су саопштили, предузећа у Јужној индустријској зони су обавезна да у случају прекорачења граничних нивоа штетних материја у ваздух минимизирају или обуставе манипулативне и друге активности како би се концентрације свеле на прописане вредности.

Републичка инспекција за заштиту животне средине предузеће мере у случају да дође до кршења одредаба Закона о заштити ваздуха, о чему ће јавност бити обавештена, пише у саопштењу.

Извор[уреди]