Медведев мења Путина на челу странке

Извор: Викиновости


27. април 2012.
Москва/ Русија (Бета) -Председник Русије Димитриј Медведев, који ће у мају отићи са те функције и, како се очекује, бити изабран за премијера, у петак је званично прихватио да буде лидер владајуће Јединствене Русије (ЈР).

Медведева је за новог лидера партије предложио њен донедавни лидер, будући председник Владимир Путин, који је објаснио да нови премијер треба иза себе да има и партију на власти.

Многи аналитичари, међутим, сматрају, да Путин жели да скине са себе бреме партије, која није успела да на децембарским парламентарним изборима добије 50 одсто гласова. Путин је након тих избора своју председничку предизборну кампању водио без ЈР, ослањајући се на новостворени Национални фронт.

„Хвала вам за предлог (да станем на чело партије). Званично га прихватам“, казао је Медведев у данашњем сусрету са руководством ЈР. Он је у јучерашњем интервјуу руским телевизијама рекао да намерава да од Јединствене Русије створи центристичко-конзервативну партију.

Високи функционер ЈР Борис Гризлов изјавио је да ће партија на свом конгресу, планираном за 26. мај „веома активно подржати“ кандидатуру Медведева.

Извор[уреди]