Мајмуни контролишу роботичку руку користећи сопствене мисли

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. јул 2008.
Вашингтон/ САД Научници у Сједињеним Државама развили су технологију која дозвољава мајмунима да контролишу роботичку руку користећи сопствене мисли. Истраживање које је у току, на Питсбуршком универзитету укључује уградњу електрода у део мозга који контролише покрете. Доктор Ендру Шварц и његов тим верују да ће њихов рад помоћи људима који више не могу да користе сопствене удове.

Мајмун покушава да ухвати слаткиш користећи само своје мисли. Његове руке су везане али он ипак контролише роботичку руку која гура слаткиш у његова уста. Он чак може да врати протетичке прсте назад како би полизао остатак слаткиша. Научници са Питсбуршког универзитета уградили су стотину малих електрода у део мајмуновог мозга. Танке жице воде од његовог мозга до компјутера повезаног са роботичком руком. Када мајмунове мисли кажу руци да се покрене она то и учини. Неуролог Ендру Шварц.

«То показује да знамо више о функцијама мозга и веома брзо смо достигли тачку на којој заиста можемо нешто лепо да користимо». Шварц каже да добробити од истраживања могу да имају пацијенти који имају парализу, повреде кичме или неуролошке поремећаје. Мигел Николелис се слаже. Он је спровео слично истраживање на универзитету Дјук.

«У основи смо показали да је могуће изоловати обичне електричне сигнале које наш мозак користи за контролу наших удова и усмерити те сигнале ка роботу и учинити да он ради».

Истраживачи са Дјука недавно су користили сигнале из мозга мајмуна како би омогућили да робот хода на покретној стази хиљадама километара. Доктор Лојд Хеј ради са квардиплегичарима.

«Мислим да је истраживање веома важно у томе да покаже како мозак може да буде коришћен да би контролисао неке врсте спољних апарата и када радите са квардиплегичарима, чак и веома мало побољшање у њиховим способностима да контролишу неку врсту спољног окружења, може да буде огромно,» каже доктор Хеј.

Истраживачи кажу да би технологија која омогућава мајмуну да покреће апарат помоћу мисли, могла да буде усвојена за људску употребу за неколико година.


Извор[уреди]