Маје нису прорекле смак света крајем 2012.

Извор: Викиновости


29. септембар 2012.
Мерида/ Мексико (Beta-AP) - Стручњаци тврде да Маје нису прорекле да ће крајем ове године наступити апокалипса, како су неки до сада веровали.

Календар и пирамида
Слика: Laslovarga.

Археолози и антрополози тврде да мајанско пророчанство постоји, али да се не односи на крај света. Апокалиптичке визије које су присутне више од 1.000 година у западној, хришћанској цивилизацији, нису својствене мајанском поимању света.

Тема скупа одржаног одржаног у суботу у Мериди, на југу Мексика, био је мајански календар који се састоји из бактуна - периода од 394 године.

Посебан значај за Маје имао је број 13, тако да ће, ако се време рачуна од 3114. године пре нове ере, како је утврђено мајанским календаром, 13 бактуна (5.125 година) истећи 21. децембра 2012. године.

Алфредо Барера (Barrera) из Мексичког инситута за антропологију и историју рекао је да Маје јесу предвиђале будућност, али да се овакви значајни датуми односе на свакодневне догађаје попут суша или избијања епидемије.

Маја календар
Слика: Laslovarga.

„Постоје многи споменици Маја који сведоче о њиховом бављењу догађајима делеко после 2012. године“, наводи антрополог Џефри Брасвел (Geoffrey Braswell) са универзитета у Сан Дијегу, у Калифорнији.

Извор[уреди]