Марш за Енглеску: Протест Енглеза против исламских екстремиста

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагуЛутон/ Енглеска (Мондо) Многе европске земље се прибојавају овога, али у Енглеској, тачније у граду Лутону се десило прво.

У Лутону је велики број Енглеза учествовао у "Маршу за Енглеску", на протесту који је био уперен против исламских екстремиста у тој земљи. Протест је завршен сукобом демонстраната са полицијом чији је епилог био девет ухапшених.

Протест је организован у недељу као одговор на антиратне демонстрације које су муслимани организовали у марту, паралелно са дочеком британских војника који се боре широм света. На тим манифестацијама такође је било сукоба.

Многи од учесника протеста су носили "фантомке" преко лица, други су имали и маске са ликом Сејфул Ислама, најситакнутијег муслиманског активисте у Лутону, који је предводио анти-ратни марш у марту. Протестанти су носили транспаренте "Поштујте наше војнике" и "Нећемо шеријатски закон у Британији". Један од учесника на протест је дошао са ротвајлером, а и други су били припремљени за сукоб са полицијом.

Представница за штампу организације “Уједињени грађани Лутона”, Вејн Кинг је између осталог изјавила: Многи становници Лутона су забринути и узнемирени што муслиманска заједница није учинила ништа да заузда "проповеди Сејфул Ислама које су пуне мржње".

Једна млада 24-годишња девојка, која је носила мајицу са поруком "Нема предаје Ал-Каиди", је такође дала изјаву: "Што је много, много је! Када су наше војнике, који су парадирали градом напали муслимански екстремисти, одлучили смо да то више не трпимо. Наша заједница већ десет година трпи расистичке нападе. Када је пре неколико недеља запаљена џамија, то је била ударна вест у целом свету, али и наше цркве су мета напада у Лутону. Желимо да се донесу закони који ће спречити верске вође да шире мржњу".

Извор[уреди]