Марсовска сонда Феникс послала нове научне податке на земљу

Извор: Викиновости


27. јун 2008.

Бела маса испод површине тла

Вашингтон/ САД Најновија марсовска сонда, америчке свемирске агенције НАСА, послала је детаљне снимке тла црвене планете. Инструменти на сонди Феникс сада анализирају узорке тла, а научници кажу да су вероватно пронашли оно чему су се и надали - лед.

Кратко време по слетању на Марс прошлог месеца, сонда Феникс почела је да снима околину. Научници свемирске агенције НАСА сада састављају те снимке у панорамску слику око места слетања. Најважнији циљ мисије је копање по тлу у потрази за ледом, чије проналажење би наговестило да је на Марсу некада било живота. У ту сврху користи се грабуља са даљинским управљањем. Вођа тог пројекта је Питер Смит.

"Копање по тлу увек је био један од најважнијих задатака у настојању да пронађемо слој леда. Испод Феникса је чврста подлога, али када смо мало загребали тло открили смо чврсту, белу површину. Тим је интензивно дебатовао да ли је реч о леду или соли, али сви верују да близу површине има леда. Питање је да ли смо у праву," каже Смит.

Одговор ћемо можда имати после анализе узорака, али до сада бели материјал још није загребан нити пребачен у анализатор. Испитивани су други узорци. Око хиљаду честица тла је прикупљено и сада се проучавају оптичким микроскопом на Фениксу. Марк Лемон управља стерео камером на сонди.

"Ова камера снима у боји и има перцепцију дубине слично људским очима," каже Лемон.

Прошлонедеља компјутерска грешка изазвала губитак једнодневних снимака тла и околине, али НАСА каже да изгубљени снимци нису били од критичне важности. Научници тврде да ће кроз недељу-две саставити пун панорамски снимак околине. Пошто све на Марсу има црвенкасту боју научници кажу да их посебно занима шта је то бело што је провирило испод загребане површине.

Извор[уреди]