Мали: 700.000 људи биће приморано да напустити куће

Извор: Викиновости19. јануар 2013.
Мали -  (Beta-AP) - Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) саопштио је у петак да се у Малију чине ужасни злочини и упозорио да ће у наредним месецима око 700.000 људи због сукоба бити приморано да побегне из својих домова.

Туарешки и Ал Каида ратници
Слика: Magharebia.

Припадници УНХЦР-а преносе информације о „егзекуцијама и ампутацијама“ и о великим сумама новца који се нуди цивилима да се боре против војске Малија, изјавила је у Женеви портпаролка агенције Мелиса Флеминг.

Постоје извештаји и о томе да исламистичке групе повезане са Ал Каидом користе децу као војнике, као и о многим несталим људима.

Те приче су припадници УНХЦР-а чули од неких од 265 избеглица које су из северног дела Малија прешле у Буркину Фасо током претходних неколико дана. Избеглице су рекле, према речима Мелисе Флеминг, да су побегле од недавне војне интервенције, због недовољно средстава за живот и из страха од строге примене шеријатског закона.

Од интервенције француских снага и појачавања сукоба, порастао је и број случајева наводног злостављања.

„Чули смо ужасне приче од избеглица у суседним земљама. Известили су да су били сведоци егзекуција и ампутација и поменули да се цивилима нуди велики новац да се боре против војске и њених присталица“, казала је Флемингова.

Извор[уреди]