МУП издао око 1.000 нових пасоша косовским Албанцима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу16. април 2009.


Нови биометријски пасош

Београд / Србија (Бета / РТС) Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је у среду да ће сви грађани Србије добити нови пасош, ако изразе жељу да га добију.

Поводом навода да је Европска комисија затражила од МУП-а Србије да престане да издаје биометријске пасоше Албанцима са Косова и Метохије, Триван је новинарима у Дому Народне скупштине рекла да се Србија никада није дискриминаторски понашала ни према једној групи грађана и да сви њени грађани имају иста права.

"Свакоме ко изрази жељу да има пасош и да се и на тај начин легитимише као грађанин Србије ми ћемо изаћи у сусрет", казала је Триван и додала да Србија Албанце са Косова третира као и остале своје грађане.

Према речима посланика Савеза војвођанских Мађара Балинта Пастора, Косово и Метохија је саставни део Србије.

"Није питање да ли неко признаје државу или не, већ да ли је Косово и Метохија саставни део Србије. По Уставу Србије Косово и Метохија је саставни део Србије", рекао је Пастор новинарима у Дому Народне скупштине.

Посланик Јединствене Србије Петар Петровић рекао је да је Косово саставни део Србије и да Албанци имају право на пасоше јер су становници Србије.

Према речима шефа посланичке групе Српске радикалне странке Драгана Тодоровића, држава Србија мора свим својим грађанима да изда пасоше, без обзира на верску и националну припадност.

Како је навео Тодоровић, то право немају само они код којих се утврди да постоје законске препреке за добијање пасоша.

Министар унутрашњих послова (МУП) Србије Ивица Дачић изјавио је раније истог дана да је косовским Албанцима МУП до сада издао око 1.000 нових биометријских пасоша.

"Србија никако не сме да каже да неће издавати Албанцима са Косова пасоше Србије јер ми морамо да издајемо пасоше свим својим грађанима", рекао је Дачић новинаримна у Ургентном центру где је обишао повређеног саобраћајног полицајца Александра Димитријевића.

Он је рекао да за сада нема великих интересовања Албанаца за издавање пасоша и додао да ће се МУП трудити да спречи евентуалне злоупотреба у издавању пасоша.

"То значи да морамо да радимо на промени закона о пребивалишту и решавању различитих злоупотреба. Нама је битно да се спречи могућност да неки криминалци имају пасоше више држава", казао је Дачић.

Министар полиције је навео да теоријски гледано, Албанци са Косова на основу различитих тумачења прописа могу да имају пасоше Србије, Македоније, такозване пасоше Косова, Албаније, Грчке...

Он је рекао да Европска комисија (ЕК) није тражила да Србија престане са издавањм биометријских пасоша Албанцима већ је, како тврди, ЕК интересовало колики ће бити број Албанаца који ће имати више пасоша.

Додао је да је путна исправа могућност и да за њено издавање постоје законски услови.

Извор[уреди]