МОК оцењује кандидатуру Чикага за Олимпијске игре

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу14. април 2009.

Вашингтон / САД (Глас Америке) Летње олимпијске игре 1996, у Атланти у Џорџији биле су последње које су одржане у Сједињеним Државама. Међународни олимпијски комитет је прошле године објавио да је Чикаго у држави Илиноис, један од четири кандидата за домаћина Летње олимпијаде 2016. Остали кандидати су Мадрид, Токијо и Рио де Жанеиро. Чикаго је недавно био прва станица турнеје представника Међународног олимпијског комитета по градовима – кандидатима. Чланови Оцењивачке комисије, како изгледа, улили су Чикагу наду да би Олимпијске игре 2016, могле да се врате у Сједињене Државе.

Чикаго, познат и као Ветровити град, био је на нивоу свог угледа и током посете представника Међународног олимпијског комитета. По хладном, влажном и ветровитом времену, хиљаде добровољаца су се окупиле да покажу да град с поносом подржава олимпијску кандидатуру. Чланови Оценивачке комисије Међународног комитета су обишли „Солџерс филд“. Тај стадион ће бити централни објекат ако Чикаго буде изабран. Комисија је обишла и Конгресни центар „Мекормик плејс“, под чијим кровом би се одржао низ манифестација.

Упркос не баш пожељном времену, председница Оцењивачке комисије Навал Елмутавакел, улила је чикашким организаторима наду да је Ветровити град главни такмац.

„Одлазимо са веома јаким утиском да је кандидатура чврста, али победник је на крају само један.“

Градску кандидатуру поџавају и познате личности, међу којима је и локална звезда, водитељка популарног програма, Опра Винфри.

„Сви можемо поштено да причамо о величини нашег града и могућностима које ће се отворити не само за становнике Чикага, него и за људе широм света.“

Још једна славна личност из Чикага, председник Барак Обама, снимио је своју добродошлицу, јер се посета МОК-а временски подударила са његовим путовањем у Европу и на Блиски исток.

„И када се Игре на послетку овде буду одржале, обећавам вам следеће. Оне неће дирнути душу само становника овог града, неће дирнути само душу Америке, него целог света.“

Хилари Клинтон

Виша саветница председника Обаме Валери Џарет и секретар за образовање Арне Данкан, обоје рођени у Чикагу, на оцењивању су представљали Белу кућу. Они су обећали незапамћену подршку ако Чикаго буде изабран, укључујући и специјалну канцеларију Беле куће задужену за Игре. Државна секретарка Хилари Клинтон, такође из Чикага, обећала је подршку свог секретаријата.

.„У Државном секретаријату, наредних месеци и година радићемо за Чикаго 2016, да бисмо обезбедили да сви чланови олимпијске породице, ако Чикаго буде изабран, могу да уђу у земљу једноставно и по убрзаном поступку.“

Градоначелник Чикага Ричард Дејли, рекао је новинарима да чикашка кандидатура има широку националну подршку.

„То је преовлађујуће распложење у граду, међу градоначелницима широм земље, чак и међу гувернерима, бившим председницима и бившим државним секретарима, сви они подржавају нашу кандидатуру, тако да је то нешто веће од самог Чикага, велико као Сједињене Америчке Државе.“

Међу члановима заједнице међутим, јавља се стрепња да би глобална економска криза могла да поквари изгледе. Али комесар МОК-а, Гилберт Фели, подсећа да проблеми са којима је суочен Чикаго, погађају и друге кандидате.

„Многе владе желе да улажу у пројекте, желе да инвестирају у објекте и да покрену економију, али и да улију наду људима и ми мислимо да су Олимпијске игре пројекат који је већ постао пакет који својим грађанима може да се представи изузетно добро.“

Оцењивачка комисија ће да објави своју процену 2. септембра. Међународни олимпијски комитет ће да изабере домаћина за 2016, на састанку у Копенхагену, месец дана касније.

Извор[уреди]