Пређи на садржај

Лукас Пападимос нови премијер Грчке

Извор: Викиновости


10. новембар 2011.
Атина-  (Beta-AFP) - Бивши потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ) Лукас Пападимос биће нови премијер Грчке, јавила је у четвртак агенција АНА.

„Нови премијер мандатар“ је 64-годишњи Пападимос, навела је агенција у биографији објављеној на њеном сајту после четворосатног састанка лидера партија деснице, левице и екстремне деснице са грчким председником Каролосом Папуљасом посвећеног договору о коалиционој влади.

Пападимос ће у петак положити заклетву, јавила је грчка телевизија.

Грчка штампа објавила је у среду да се много наде полаже у Пападимоса, врсног познаваоца економије који је на функцији у ЕЦБ био до 2010, и његов потенцијал да спаси Грчку с руба провалије.

Очекује се да ће Пападимос помоћи окончање вишемесечних политичких превирања и довести Грчку до нових избора, истовремено одржавајући у животу кључни европски процес за спасавање Грчке.

Пападимос је одани присталица европске димензије Грчке, управљао је преласком са драхме на евро, док је у својим академским књигама усредоточен на теорије којима подржава Европску монетарну унију.

Недавно је, међутим, у чланку у грчком листу „То вима“ изнео мишљење да ће настати озбиљна опасност ако банке буду присиљене да преузму велике губитке на грчким обвезницама што је, према мишљењу аналитичара, суштина најновијег плана ЕУ од 26. октобра.

Извор[уреди]