Лондонски Биг Бен слави 150 година

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагуБиг Бен у Лондону

Лондон/ Енглеска (Бета-АП) Пркосно старомодан, али прецизан, лондонски звоник Биг Бен обележиће у недељу 150 година постојања.

Би-Би-Си радио од 1924. преноси звоњаву чувеног лондонског звоника у свет, а његова сахат кула, висока 96 метара, најчувенији је споменик у британској престоници. Улазак у Биг Бен није лак. Мало коме је дозвољен, а у кули не постоји лифт, па они који успеју да уђу под пратњом морају да се попну уз 334 кривудаве степенице. Поводом годишњице, у плану је само изложба у парламентарном здању Порткалис хаус, која ће бити отворена 19. септембра.

Највећа сахат кула са звоником на свету налази се на североисточном крају Вестминстерске палате. Кула је подигнута као део нове Вестминстерске палате, пошто је стара изгорела у пожару у ноћи 22. октобра 1834. Грађевину је дизајнирао архитекта Аугустус Пугин. Биг Бен је играђен у неоготичком стилу. Кула има сатове на све четири стране. Механизам сатова је завршен 1854, али је сама кула била довршена тек четири године касније. На бази сваког од сатова позлаћеним словима на латинском језику пише „Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam“, што у преводу значи „Боже, чувај нашу краљицу Викторију“. Сатови су ушли у употребу 7. септембра 1859.

Извор[уреди]