Пређи на садржај

Лидери групе 8 изразили забринутост због вртоглавог раста цена

Извор: Викиновости


11. јул 2008.
Хокаидо/ Јапан Лидери групе 8 изразили забринутост због вртоглавог раста цена

идери најразвијенијих земаља су са тродневног самита у Јапану поручили свим богатијим државама да испоруче део својих залиха хране ради привремене стабилизације цена. Лидери ће такође размотрити предлог за оснивање мреже за резерве хране у случају ванредних околности, у циљу постизања дугорочне стабилности у погледу светских залиха хране.

У јеку извештаја да на десетине милиона људи гладује због високих цена хране, лидери групе 7 најразвијенијих земаља и Русије су изразили забринутост због вртоглавог раста цена и обећали 10 милијарди долара помоћи у храни за оне који су највише погођени тренутном ситуацијом. Лидери Г-8 су се сложили и да је неопходно повећати пољопривредну производњу, а британски премијер Гордон Браун је истакао да се морају укинути владине регулативе које штете произвођачима.

«Морамо наћи глобално решење за глобални проблем».

Представници Групе 8 су апеловали на земље које имају довољне залихе хране, да део тих залиха пошаљу онима којима је храна преко потребна. Јапан се у складу с тиме, обавезао да ће се одрећи дела залихе пиринча. Џејк Колдвел, стручњак за пољопривреду из Центра за амерички развој, каже да земље са великом производњом пиринча, као што су Индија, Вијетнам и Кина, имају одређене рестрикције на извоз својих залиха.

«Уколико би се на кратко одрекли само малог дела, то би послало битан сигнал тржишту да цене треба да се стабилизују. Такође би пале цене хране што би донело краткорочно олакшање».

Већина индустријски најразвијенијих земаља света нема велике залихе житарица, те је председник Светске банке Роберт Зелик на самиту Г-8 подржао предлог о стварању међународне мреже залиха хране.

«Верујем да можемо започети нешто битно. Можемо да се усредсредимо на потребе сиромашних тако што ћемо дугорочно подстаћи производњу хране и горива».

Према предложеном плану, свака земља чланица Г-8 ће бити у обавези да одлаже одређену количину житарица, коју ће онда у координисаној акцији испоручивати на тржиште када је то потребно, у циљу стабилизације цена. Уколико се овај план исправно имплементира, каже Колдвел, те залихе би могле да обезбеде адекватну количину хране.


Извор[уреди]