Лидери групе седам најразвијенијих земаља и Русије окончали самит у Јапану

Извор: Викиновости


9. јул 2008.
Хокаидо/ Јапан Лидери групе седам најразвијенијих земаља света и Русије окончали су данас самит у Јапану једногласном осудом недавних избора у Зимбабвеу, обећањем да ће се борити против кризе хране у свету и подршком плану да се до 2050. године за половину смањи емисија штетних гасова.

Амерички председник Џорџ Буш је први отпутовао са самита Г-8, непосредно након његовог затварања, одајући признање напретку постигнутом на том скупу по широком спектру питања:

«Заштитом човекове средине, опирањем протекционизму, борбом против болести, промоцијом развоја, те побољшањем живота милиона људи широм света, служимо како америчким тако и интересима света.»

Централни део тродневног скупа је био јучерашњи свеобухватни споразум лидера Г-8 да се ослобађање угљен диоксида, која се окривљује за глобално загревање, смањи бар на пола до 2050. године. Јапански премијер Јасуо Фукуда каже да су лидери Г8 данас разговарали о томе са лидерима из великих нових економија у успону - Кине, Индије и Бразила:

Фукуда каже да је ово први пут да је са њима разговарано о борби против климатских промена. Јапански премијер такође истиче да су све земље учеснице разговора изразиле снажну политичку вољу да се смањи ослобађање тих гасова у амтосферу.

Међутим, само три од земаља у успону - Индонезија, Јужна Кореја и Аустралија - експлицитно су се обавезале на смањивање штетних гасова на половину, док највећи загађивачи међу њима - Индија и Кина – то нису учиниле.

Индијски премијер Манмохан Синг каже да су осигуравање извора хране, здравље јавности и очување ограничених извора воде његови први приоритети. Више од пола милијарде Индијаца живи у екстремном сиромаштву, са приходима мањим од једног долара дневно. Кина је такође невољна да предузме кораке који би довели у опасност економски раст и рескирали политичку нестабилност.

Еколошки активисти оштро критикују климатске одлуке Групе 8 због тога што нису постављени прецизни нумерички циљеви за смањење ослобађања угљен диоксида. Педестпостотни циљ наиме није везан за било какав специфични временски рок. У споразуму се помињу краткорочни циљеви, али је одлука о њима у потпуности препуштена појединачним земљама. Премијер Фукуда каже да је тим споразумом положен темељ за даље разговоре у будућности.

Фукуда каже да ће јака воља изражена у споразуму о климатским променама наредне године добити замах, када ће на скупу под покровитељством УН-а бити уложен напор за постизање глобалног споразума. Он обећава да ће Јапан показати руководећу улогу, тиме што ће се држати неких од најамбициознијих циљева за смањење испуштања штетних гасова у атмосферу.


Извор[уреди]