Лидери Србије да убрзају реформе

Извор: Викиновости


9. децембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је у петак да одлука Европског савета да одложи додељивање статуса кандидата Србији и датума за почетак преговора Црној Гори треба да обавеже лидере тих земаља на убрзање спровођења реформи.

„Нужан предуслов бржем напредовању Србије је нормализовање односа са Косовом. Без постигнуте пуне регионалне стабилности и сарадње, ниједна држава Западног Балкана нема приступ чланству у Унији. Ту Србија није изузетак“, навео је Кацин у писаној изјави.

Он је указао да се постигнути договори са Приштином морају у потпуности применити како би Београд повратио, како је навео, „пољуљани кредибилитет у очима држава чланица ЕУ и осигурао статус кандидата у марту 2012. као и несметани наставак интеграција“.

„Статус кандидата је важан корак напред који добија пун смисао само уколико је брзо праћен отварањем преговора о чланству у ЕУ. Зато садашња и све будуће владе у Београду морају интензивно да спроводе унутрашње реформе да би осигурале отварање преговора у блиској будућности“, навео је Кацин.

Он истакао и да је „кључна борба против системске корупције и организованог криминала, као и успостављање владавине права“.

Извор[уреди]