Лавров: Русија спремна да размотри копнену операцију у Либији

Извор: Викиновости


30. април 2011.
Москва/ Русија (Beta-AFP) - Русија је спремна да размотри евентуалну копнену операцију у Либији, али само на основу одлуке у Савета безбедности УН, изјавио је у суботу шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Полазим од принципа да копнену операцију може само да одобри Савет безбедности УН. Ако неко жели да тражи такав мандат, нека изволи, дођите у Савет безбедности УН, разматраћемо то“, рекао је Лавров у интервјуу за руску телевизију ТВТс.

„Добили смо информације према којима се такви пројекти разматрају у оквиру НАТО-а и Европске уније“, додао је руски министар.

Русија, која има право вета у Савету безбедности УН, била је уздржана 17. марта на гласању о резолуције 1973, чиме је дозволила њено усвајање. Та резолуција је омогућила интервенцију међународне коалиције против режима либијског вође Моамера Гадафија као и покретање ваздушних напада на Либију.

Резолуција, међутим, не дозвољава копнену војну операцију. Од тада, Русија је у неколико наврата оптужила Запад да крши дух и слово резолуције.

Извор[уреди]