Пређи на садржај

Књажевско-српском театру статус установе културе од националног значаја

Извор: Викиновости


27. новембар 2009.
Београд

Књажевско-српски театар

Повратак Јоакима – јавно представљање иницијативе за додељивање статуса установе културе од националног значаја Књажевско-српском театру из Крагујевца, био је повод јучерашњег окупљања уметника и запослених у култури у Удружењу Крагујевчана у Београду. Иницијативу је почетком октобра покренула НВО Миленијум из Крагујевца, уз подршку града Крагујевца, Балканског фонда за локалне иницијативе и Коалиције за децентрализацију, чији је оснивач Протекта из Ниша и Удружење Крагујевчана у Београду као и пријатеља Крагујевца. Поменута иницијатива представљена је и Небојши Брадићу, републичком министру културе, приликом посете Књажевско-српском театру 28. септембра ове године.

Удружење Крагујевчана у Београду дало је снажну подршку тој иницијативи, придружило се и организовало стручну расправу на ту тему. Ова иницијатива не значи преношење оснивачких права, већ сматрамо да институције које се везују за почетке нове српске државности, као што је Књажевско-српски театар из Крагујевца, заслужује звање институције од националног значаја сходно Закону о култури. Добијањем статуса установе културе од националног значаја, Књажевско-српски театар би стекао право на заједничке пројекте који се финансирају из буџета Републике Србије а који се односе на неговање културних традиција у позоришној уметности. Добијањем поменутог статуса било би, касније, омогућено укључивање у неке сличне међународне асоцијације које носе атрибут националног, па и код европских фондова – истакао је Зоран Матовић, председник Удружења Крагујевчана у Београду.

Београдски Крагујевчани сматрају да је Књажевско-српски театар, сходно Закону о култури, један од првих кандидата за стицање поменутог статуса не само због датума оснивања, већ и зато што је изнедрио десетине врсних глумаца: Љубу Тадића, Мију Алексића, Бранислава Цигу Јеринића, Горицу Поповић, Мирка Бабића...

Крагујевачки Театар на Сретење, 15. фебруара 2010. године, прославља 175 година од оснивања што је и изузетна прилика да прославу увелича и званична потврда о добијању статуса установе културе од националног значаја.


Извор[уреди]