Пређи на садржај

Кључ сарадње са Фијатом је у кооперантима

Извор: Викиновости


25. децембар 2009.
Крагујевац/ Србија

Град Крагујевац

Потписани Анекс уговора са Фијатом (Италијански језик: Fiat) о улагању у заједничко предузеће за производњу аутомобила у Крагујевцу, гарантује да Застава постаје део те италијанске компаније и предвиђено је да се осим производње пунта производе и два нова модела. 80% делова и компоненти производиће се у Србији, планирана вредност извоза је две милијарде евра, предвиђен је и повратак на америчко тржиште као и запошљавање нових 2400 радника до 2013.године.

"До почетка производње новог Фијатовог модела у Крагујевцу, коперанти ће завршити припреме за почетак своје производње у Корман пољу. Кључ је управо у кооперантима. То неће бити само коперанти из Србије већ и они које ће Фијат послати јер већ раде за њих. Они ће имати посебне услове јер смо ми, по меморадндуму, у обавези да комплетно опремимо локацију на којој ће они градити своје фабрике и ми то већ радимо, а у наредних шест месеци то морамо и да завршимо", истакао је гостујући у емисији ОКО Радио-телевизије Србије Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца.

"Говорећи о томе да би нови модел требало да има 80% компонената произведених у Србији и да ће квалитет бити исти као и квалитет возила произведених у Италији, градоначелник Стевановић је рекао да ће то бити остварено захваљујући опреми али и обученим радницима. Фијат је то знао, дакле, какву радну снагу затиче, какву атмосферу затиче и какве подстицаје од Владе има. Фиат није случајно дошао овде, све су то биле ствари на које су Италијани рачунали. И сада када са њима причате они то воле да кажу - дакле, Крагујевчани, Шумадинци, Срби воле Фиат јер ми са њима радимо од 1955. године. Дакле, та сарадња је постојала и они су скоро све време били у фабрици, све до почетка 90-их година. Ми смо радили по њиховој технологији и учили од њих", рекао је Верољуб Стевановић.

Извор[уреди]