Кључни приоритет - решење питања Косова

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


14. октобар 2011.
Београд-  (Beta) - Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је у петак у Београду да је кључни приоритет који стоји између Србије и отварања преговора са ЕУ, решење питања Косова.

„По питању Србије нема ни пет ни седам кључних приоритета, већ само један који стоји између Србије и отварања преговора, а то је решење питања Косова. Дијалог мора бити настављен“, рекао је Филе новинарима после разговора са председником Србије Борисом Тадићем на маргинама заседања Игманске иницијативе у Палати Србија.

Филе је указао да нема потребе чекати на следећи извештај Европске комисије о напретку, и истакао да „чим Србија направи видне помаке у решењу питања Косова, (Европска) Комисија ће издати позитивну препоруку за отварање преговора“.

Председник Тадић је поручио да ће Србија наставити дијалог са Приштином и додао да је „рационални оптимиста“.

Он је раније у петак нагласио да би свака једнострана акција на северу Косова подразумевала употребу силе и непоштовање договореног, и била опасна и контрапродуктивна. Рекао је да за Косово нема решења која ће враћати у прошлост, већ се морају наћи решења која ће бити одржива у будућности.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg